Posted by: Jom Naik Bas! | 17 December 2009

New Coaches From Five Stars, Transtar and Odyssey

3 of the most established players in the cross-border express services have introduced new coaches into their stable of luxurious buses. These new coaches have been in service since early December 2009.

Five Stars Tours

Five Stars Tours recently launched its first coach assembled by sksbus Coachbuilders. The e128d high-decker coach was built on the Nissan UDJA452S and seats 27 passengers, all on the upper deck. As per standard Malaysian regulations, there must be no seats on the lower deck of a bus with two axles. There are plans to introduce as many as 15 of these coaches.

AGY6966 is operating on the 8am Singapore – Kuala Lumpur service.

Transtar Express

Fresh from the assembly line are two of Transtar Express’ latest coaches – Classic and Premium. The Classic coach has been featured earlier on the Travel Malaysia Fair 2009 last October. It is now serving the daily Singapore – Kuala Lumpur route. Two more Classic coaches can be expected soon. Transtar Express also launched its latest single-deck coach, the Lionstar Premium. Intercoach Coachbuilders was contracted to assemble the coach, which was spotted operating on the 7.30am Singapore – Kuala Lumpur route. Watch this space soon as Jom Naik Bas! posts a review on the new Transtar Classic service.

AFL9999 was formerly a 21-seater First Class coach.
The new Lionstar Premium was built on the Nissan UDJA452S chassis.

Odyssey Prestige Coaches

In view of its plans for expansing its services to Singapore, Odyssey Prestige Coaches will be introducing 5 brand-new high-decker buses, first of which has been in service since the beginning of the month. These Scania K380IB coaches were assembled by Bee Hing Coachworks. Odyssey is expecting to announce a major expansion into Singapore in early 2010. Jom Naik Bas! will be posting a review on their service, so stay tuned.

Odyssey looks into expansion in Singapore with new coaches.

About these ads

Responses

  1. just nak tanya..kenapa semua bas yang cantik2 tak masuk ipoh??saya selalu travel dan saya selalu jugak dapat bas yang ala2 2/3 hari lagi nak roboh!!!bas yang saya tengok dalam ni smuanya comfortable n cantik2…

  2. Hi azwan.

    Terima kasih di atas maklum balas anda.

    Ipoh adalah di antara destinasi yang mempunyai paling banyak perkhidmatan bas ekspres. Ini juga bermakna syarikat dan pengendali bas di Ipoh semakin bersaing untuk mendapatkan penumpang. Dengan itu, banyak bas-bas baru bakal dan akan diperkenalkan di Ipoh. Contohnya, Sri Maju ada bas-bas high-deck dan single-deck baru untuk Ipoh. Begitu juga dengan Plusliner yang baru memperkenalkan perkhidmatan bas dua tingkat Xtreme antara Ipoh dan KL. Jangan risau, Ipoh tidak akan terkecuali dari menyaksikan perkembangan industri bas ekspres tempatan dengan adanya bas-bas baru yang selesa dan menarik.

  3. Lion Star Premium d bawah naungan Company mana..??? Syarikat baru ker..????

  4. Hi Md Hafiz.

    Lionstar Express adalah sebuah syarikat ahli kumpulan Transtar Express. Ia beroperasi untuk Transtar Express.

  5. Hmm… Bagaimana dgn destinasi nye..??? Sama dgn Transtar ker..???? Tapi, saya tak pernah nampak Bas LionStar d Singapura….

  6. Buat masa ini, Lionstar Premium dilihat beroperasi antara Singapura dan Kuala Lumpur. Kami juga telah menerima beberapa maklumat yang ia juga beroperasi ke destinasi lain di Malaysia, namun kami belum boleh membuat pengesahan mengenainya. Kami di Jom Naik Bas! akan mengumumkan jika ada perkembangan terkini tentang Lionstar Premium. Terus bersama kami.

  7. Lionstar Premium tu ade masuk kuala kangsar…aku rasa trip sin-ipoh-sg-siput-kuala kangsar…

  8. Hi Mohd Firdaus.

    Jom Naik Bas! juga telah menerima maklumat serupa. Terima kasih kerana sudi berkongsi info dengan kami.

  9. Nape Sani Express tidak ada laluan ke Melaka Bandaraya Warisan Dunia .Warga Melaka menantikan kehadiranmu.

  10. lionstar dah ada trip penang kl dgn kulim kl,lps ni ada trip baru penang>kl>seremban>melaka.kalau “org melaka” tu nk blk kpg kat tanjung piandang blh calling2…

  11. Terima kasih kerana memberikan perkembangan terkini mengenai operasi khidmat Lionstar. Kami amat mengalu-alukan perkhidmatan baru Lionstar itu.

    Thank you for sharing with us on the recent developments concerning Lionstar Express. Indeed, we welcome the new services.

  12. kenapa bas2 seperti five star,transtar tak msuk ke ipoh ya…..???? jika ada tlng berikan nmbr telefon nya…

  13. Salam Alif.

    Untuk makluman anda, Five Stars dan Transtar juga beroperasi di Bandaraya Ipoh. Anda boleh menghubungi mereka melalui cara-cara berikut:

    Five Stars Express Tours & Travel Sdn Bhd
    No. 31, Jln Bendahara
    31650 Ipoh
    Perak Darul Ridzuan
    Tel: 05-242 6011

    Transtar Express
    No. 9, Jalan Yang Kalsom
    30250 Ipoh
    Perak Darul Ridzuan
    Tel : 05 255 2771

  14. nak tanya yer…berapa byk syarikat bas buat perjalanan dari klang ke taiping?
    dan lagi satu bas Lionstar ada masuk taiping x??? TQ

  15. Hello! Saya ingin nak naik bas Lion Star dari Singapura ke Kulim. Sila nasihatkan saya dimana saya boleh beli tiketnya and perhentian basnya di mana (di Singapura). Terima kasih.

  16. Buat masa skrg lionstar cuma mengambil penumpang dari johor jaya,merlin tower,larkin,tun aminah dan skudai utk perja
    lanan ke genting,kl,ipoh,k.kangsar,taiping,kulim dan beberapa destinasi lain,tiket2 blh dibeli di kaunter JB tranliner(merlin tower),hentian bas johor jaya,kaunter zaman indah(larkin) dan agen2 manjual tiket bas sekitar bandar johor bahru

  17. Saya ingin naik bus dari merlin tower ke genting highland, sila berikan jadwal schedule?
    N nama2 bus ke genting, selain dari bus nusantara 707. Terima kasih.

  18. Are there bus services from First World Hotel, Genting Highlands, to Penang? What is the time schedules available? Where can I book the tickets, if any?

  19. hi. i get to know the bus lionstar travel from penang to KL. i would like to know did lionstar take passenger from juru (tol juru or nearby) to KL. in KL did lionstart stop at jalan ampang or nearby LRT Putra line?…

  20. hi, tiket bus lionstar premium boleh dibeli di butterworth? betul ke?
    ada alamat untuk bus ni di butterworth, kaunter tiket ataupon office address?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,289 other followers

%d bloggers like this: