Posted by: Jom Naik Bas! | 17 February 2010

Exclusive! Pancaran Matahari’s new service to Melaka

As reported on Jom Naik Bas! late last month, Pancaran Matahari (Malaysia) Sendirian Berhad (PMMSB), has launched its latest route from Kedah to Melaka Sentral. The daily service sees a rotation of deployment of its 4 newest double-deckers on the route – KCQ8188, KCQ8288, KCQ8388 (white) and KCQ8588.

PMMSB has selected the latest model by Scania Malaysia, the K380IB, for their double-decks. Built on the popular e128d Twindex bodywork by sksbus Coachbuilders, these double-deckers can seat as many as 38 passengers in the executive ‘2+1′ seating configuration. The cabin is equipped with four LCD screens on both decks, and the lower deck comes with a microwave oven unit as well. The plush seats are procured from Damrong and are fitted with seat-belts as an added safety feature.

The latest service operates between Jitra in Kedah and Melaka. Several stops will be made along the journey, at Changlun, Alor Setar, Kuala Lumpur, Kajang and Seremban. However, the return northbound trip will only terminate at Kuala Lumpur. This is due to the ticketing counter at Melaka Sentral, which is yet to be ready for operations. For the time being, passengers may purchase tickets at the AB Express or Transtar Express counters at Melaka Sentral. Departure timings may vary from day to day so it’s best to check with the ticketing counters.

Jom Naik Bas! and its PhotoCrews brings you an exclusive insight into these new machines. Stay tuned to Jom Naik Bas! as we bring you all the updates on Pancaran Matahari and other express bus operators. Jom Naik Bas! would also like to extend our sincerest appreciation to the captains and crew of Pancaran Matahari for the assistance rendered on this exclusive feature.

Jom Naik Bas! will try to bring you a picture of the white double-decker soon.

About these ads

Responses

  1. Wah!!! Tempat duduk penumpang mcm BEST jer… Brape harga tiket dari Melaka ke K.L..???

  2. Hi Hafiz.

    Tiket antara dari Melaka ke Kuala Lumpur dijual pada harga RM15 untuk orang dewasa.

  3. Terima kasih kerana menyiarkan artikel ini.

    Pancaran matahari setakat ini pada saya adalah yg terbaik.. Dari segi keselesaan dan layanan kakitangannya… Jika dibandingkan dengan Sani Ekspress juga, saya berani mengatakan, P.Matahari memberi lebih keselesaan dalam perjalanan.

  4. kepada yang membaca, adakah anda telah mencuba perkhidmatan city express kami? kami juga menyediakan pkhidmatan bas double decker & single deck. kami juga mempunyai perkhidmatan bas persiaran yang selesa samada anda memilih 30 seater ataupun 40 seater. terima kasih jom naik bas.

  5. Tahniah Pancaran Matahari.. seat yang luas dan selesa. Kena pula dengan double deck coach Scania K380IB air suspension. Memang best naik bas ni..yang penting drebar berenti rehat di R&R Plus dan bukan kedai makan luar hiway.

  6. City express kalau tak silap ada trip dari Utara ke Melaka kan? Tak pernah cuba lagi tapi tengok macam bas Hino leaf spring jer..

  7. Bas ni pergi S.Petani tak ??

  8. wah bestnye pancaran matahari ni?
    sungguh selesa dalamannya

  9. mestilah turun sungai petani.
    aku dok tengok hari2 lalu depan tesco sungai petani selatan..

  10. dari Melaka bertolak pukul berapa ??

  11. Hi Zaini.

    Pancaran Matahari tidak menyediakan perkhidmatan dari Melaka ke utara. Bas yang tiba di Melaka akan meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur. Masa bertolak ke Kuala Lumpur berbeza dari hari ke hari dan ia ditentukan oleh permintaan.

  12. Kalau begitu ,boleh tolong senaraikan tak bas 2 dari Melaka ke utara ( SP )…… yang mana satu paling selesa !!

  13. Hi zaini.

    Untuk ke Sungai Petani, AB Express dan Durian Burung ada menyediakan perkhidmatan dua kali sehari dari Melaka. Semua bas-bas yang digunakan untuk trip ini adalah dari jenis Super VIP “2+1 seat”.

  14. Adakah bas2 ni single deck atau Double Deck ?…
    Pukul berapa bas ni ber tolak dari Melaka ..

  15. Hi zaini.

    Umumnya, bas-bas akan bertolak pada jam 9.30 pagi dan 9.30 malam, menggunakan bas dua tingkat.

  16. pungkoq hmpa haihhh…aku naik mmpuih mrata cerok nihhh,,seat ja bsaq tpi kmatu pungkoq..kpla lutut pn jem nih..nk seleasa nek bas 18seater la..ni 42seater pn duk kata best dah hmpa ni,,perakk kot,,,sani tu lgi pmbohong paitt,lutut kna kerat dua la..smua toke bas ni duk blakon kata slesa ja nk promot mcm2 tpi tktau mksud apa itu class,,seat stndard duk kata vip dah..seat vip duk kata first class dah tpi 42seat,,pungkoq toii..royal class la tu la ni la,,lass2 perut ja boroiiii…aku ni selang 3 ari ja duk nek bas,,mcm2 bas dah..seat 16 seater jgak yg bestttttt..pungkoq hmpaaaa

  17. ada x laman web utk bus ni? nk check jadual bus sbb nk balik ahad dpn ni

  18. Hi syafiq.

    Pengurusan Pancaran Matahari sedang dalam proses mengemaskinikan laman web mereka. Ketika ini, laman webnya masih belum siap.

  19. oh, kalau macam tu, ada x bus dari pancaran matahari yang dari KL ke butterworth? pukul berapa bus akan bertolak?

  20. tahniah & syabas pada pengurusan dan kakitangan pancaran matahari sdn bhd. perkhidmatan memuaskan, bas dlm keadaan selesa, pemandu & staf bersopan ketika melyan pelanggan. hrp etika ini dpt diteruskan. ***utk perhatian, harap wkt perjalanan utk sesuatu destinasi dpt dipatuhi. (a.setar – kL lbh kurang 6jam pejalanan, not longer than that perhaps)

  21. Hi
    Perkhidmatan bas Exp Pancaran Matahari memang memuaskan,sapa tak kenal dengan En Uzir suatu masa dulu pernah menguruskan sebuah syarikat yang agak ternama.Tahniah kepada Abg Jet kerana dapat memberi keselesaan pada penumpang

  22. Nak chatered untuk bawa group boleh ka?

  23. Nape byk syarikat bas express beli bas dari SKS?Model bas SKS terlalu kliselah….Membosankan

  24. SKS Company banyak rekaan yang terbaru dan yang latest sekali akan datang sksci06, sks e128 dan double deck the sks e128d.Body bas keluaran SKS memang cantik,taka slah jika selalu jadi pilihan syarikat-syarikat perusahaan bas persiaran mahupun bas express.

  25. buat saudara tomoi yea, dssbkn perjalanan utara dari melaka yang agak jauh, pihak kami telah menggantikan bas berkenaan dengan air suspension dan seat yang terbaru dari apm.. sila rujuk di kauter cepatsedia melaka sekiranya terdapat sebarang masalah atau cadangan.. kami menghargai kerjasama dan jassa baik anda..

  26. Tahniah Pancaran Matahari.. bas double deck 37 seat Damrong yg selesa..Scania K380 memang best. Tahniah pihak pengurusan kerana sanggup membuat pelaburan besar membeli bas yg canggih untuk keselesaan penumpang.

  27. Nape fare dari Mka ke KL tinggi sgt sgt?Dulua ada jg company bus Mka ke KL tawarkan harga lebih tinggi dari RM12.40.Xlama terus tutup.KKKL Express pun tambang 12.20 seat VIP.

  28. td br blk dr alor setar ke kl, dgn pancaran matahari. bas tak punctual lg….slalu lmbt bertolak 15-20 minit. td singgah di butterworth dlm 2.15, dan kata nk gerak blk 2.30…tapi, 2.45 br nk jln….cr penumpang last minute, tak kira perasaan org dlm bas tu…..pengurusan, sila pantau ya. takut nama baik terCALAR…tq

  29. trip ke s.alam ke butterworth xde ke… cne nak booking

  30. Hi Farah.

    Pancaran Matahari tidak menyediakan perkhidmatan antara Shah Alam dan Butterworth.

  31. is there a bus from mlaka sentral to butterwoth…???

  32. City express ade perjalana dari s.alam ke bworth.. 8.30am, 2.30pm, 9pm.. boleh datang ke kaunter mahligai…. dari melaka jam 9.30am & 9.30pm.. sorry ek, menyelit kat page pancaran.. he3

  33. salam..
    nk tnya jadual trip untk pancaran matahari dari hentian duta ke butterworth pkul brape dan adakah menggunakan bas double deck??

  34. nak tempah bas untuk lawatan sekolah ke melaka 3hari 2malam dari kl baper harganya..

  35. tanya ticket from melaka to alor star harganya seorang berapa, jika saya nak booking 24 org ticket ada discount? tarik 25/12/10(melaka to alor star) &27/12/10(alor star to mekala)sekarang boleh booking?

  36. Untuk sebarang tempahan berkumpulan, sila hubungi pihak Pancaran Matahari (M) Sdn Bhd bagi maklumat dan perinciannya.

  37. Saya berasal dari utara dan kerja kat KL. Jika pulang ke Alor Star, Express Pancaran Matahari memang menjadi pilihan kerana keselesaannya yang maksimum. Tambahan pula layanan first class dari bahagian kaunter sehinggalah kepada para pemandu yang sentiasa menitikberatkan keselamatan penumpang.

    EKSPRESS PANCARAN MATAHARI PILIHAN SAYA………

  38. saudara,berapa tambang laluan kl ke komtar?

  39. Salam annaz.

    Perkhidmatan Pancaran Matahari hanya berhenti di terminal bas ekspres di Butterworth.

  40. berapa lama drpd melaka ke alor setar

  41. bp harga tiket ke kdah.bp jam pejalnan dr melaka ke kedah

  42. ada tak bas dari bwth ke seremban direct….?

  43. Hi gurl86.

    Perkhidmatan bas ekspres langsung dari Seremban ke Butterworth yang kami tahu ialah Mesra Liner.

  44. salam.. nak tanya.. ada tak bas dari melaka terus ke senai airport?
    saya biasa naik transnasional dari melaka ke lcct.
    Tapi saya nak cuba fly dari senai, ada tak bas dari melaka ke senai airport.
    Terima kasih.

  45. Salam Khalid.

    Perkhidmatan bas langsung dari Melaka ke Lapangan Terbang Senai tidak wujud buat masa sekarang.

  46. pancaran matahari ade charter bus or bus persiaran x?? saya dri trvel agncy.. nak cri bus..

  47. Salam Dyana.

    Syarikat Pancaran Matahari (M) Sdn Bhd juga menyediakan khidmat bas persiaran untuk disewa. Untuk maklumat lebih lanjut, sila hubungi:

    Emel: panhari8@gmail.com, info@pancaranmatahari.com.my
    Tel: 04-720 8389, 04-720 8386

  48. pancaran matahari adalah yg terbaik dan paling selesa.perkhidmatan kaunter pelanggan dan drebar amat memusakan..hope dapat maju lagi kehadapan..

  49. sebagai tambahan esok saya akan pulang bercuti depavali menaiki bus pm ..hope selamat smpai insyaallahh..sudah hampir setaun balik kg dgn bus yg sama tp2 bulan dari KL ke alor star

  50. Pancaran Matahari Pilihan Utama….!!! sy dah rekemen pada teman2 sy, dan hasilnya, diorang dah xnak cari bas lain dah setiap kali pulang ke kampung, pasti Pancaran Matahari yang menjadi pilihan …selesa sangat2..best woo…terbaik !!

  51. salam nak tanya,
    ada x bas ape2 dari lcct ke melaka sentral

  52. Salam Aien.

    Transnasional menyediakan khidmat bas ekspres dari Melaka Sentral ke LCCT.

  53. pancaran matahari dah ada msuk kangar ke??please reply…:)

  54. Salam gee.

    Setakat ini, Pancaran Matahari belum lagi beroperasi di Kangar.

  55. ab ekspres ada ms0k melaka lg x?sbab tgk bas ab semuanya untuk ke kl saja..ad sesiapa yg tahu??

  56. Salam gee.

    AB Express masih lagi menyediakan perkhidmatan ke Melaka setiap hari. Untuk maklumat terkini mengenai perkhidmatan AB Express, sila rujuk di laman Facebook mereka di http://www.facebook.com/profile.php?id=100001042655377.

  57. adakah bas ab ke melaka mggunakan bas setingkat saja??trip malam ada x yg guna bas double deck untuk ke melaka dari kangar..hrap balas..:)

  58. Salam gee.

    Penggunaan bas dua tingkat atau satu tingkat bergantung kepada permintaan. Jika permintaan dari penumpang adalah banyak, maka syarikat akan menghantar bas berkapasiti tinggi.

  59. ada x senarai bas dari kangar ke melaka??

  60. PANCARAN MATAHARI .. SUNGGUH SELESA.. TIP-TOP… BERHENTI MAKAN DI TEMPAT YANG SANGGAT BAIK … ENJIN BUS YANG TAK BISING SELESA..UNTUK SEISI KELUARGA… TAK PERLU RISAU ..KALAU .. IBU -BAPA..NAIK BUS PANCARAN MATAHARI INI …

  61. Salam,dimana stesen bus yang saya boleh pergi untuk menaiki bus perkhidmatan tuan di kuala lumpur untuk ke melaka?

  62. smart gle bus pncran matahari..design nye sungguh truja..
    dgn warne yg dipilih untuk setiap bus..
    pancaran matahari memang selesa di naiki..
    dan selamat untuk tuan2 dan puan2…
    setiap kali sy pulang ke kmpong halaman.. aloq staq
    sy akn menggunakn perkhidmatan pancaran matahari express..
    PANCARAN MATAHARI memang terbaek berbanding yg len..

  63. utk jwatn sbgai pemandu ade kekosongan

  64. Tuan, PME dari Kuala Perlis – KL ada dak? Kalau ada, pukoi berapa & brapa harga tiket?

  65. bas pancaran matahari mmg best giler..seat pun besar n selesa..yg penting pncaran mtahari guna chasis scania..chasis favourite ni..hehehe

  66. boleh tak bagi info jadual bas dari jb ke melaka dan berapakah tambangnya dan di mana hentiannya.

  67. Askm.
    Nak tahu ada tak bas dari ALor Star ke Johor ( Pasir Gudang)?
    Kalau ada berapa harganya?
    TQ

  68. Assalamualaikum… nak tanya.. Perkhidmatan dari LCCT ke Melaka ada ke? sekian terima kasih.

    Ummie

  69. Assalamualaikum… Dari LCCT Air Asia ke Melaka central berapa tambangnya. dan Jadual nya adakah. TQ.

  70. salam ,pngurusan bas nie x cadang nk ke pntai tmur ka

  71. harga tiket bas dari changlun/jitra ke kajang?….tq

  72. klu dari KL ke Melaka rm15 jugak ke?

  73. Salam nak tanye..tiket dari melaka ke kedah esok malam 26/11/2011 kul bape ade?harga jugakk bape?

  74. mcmmana nk check perjlnan bas dr lcct-melaka? tiba ke lcct jam 11.35am dr swak..utk tarikh 28.6.2012…plu booking tiket awal ker?

  75. mcm mane nak tempah untuk malam nid agent

  76. nak tahu bas apa,jam berapa,butterworth ke seremban,seremban ke butterworth,t kasih,bantuan…

  77. ada tak perjalanan dari melaka dan singgah ke terminal kuala perlis? berapa harga dewasa & kanak-kanak

  78. perkhidmatan bas ni dri batu phat ke melaka ada tak..?tlg bls…

  79. macamana nak contact kalau nak guna bas persiaran atau charted dari bukit limau melaka ke kuala lumpur untuk 16/3/2013 berapa harga untuk 40 seater dan 44 seater

  80. salam.
    kalau dari sg petani ke melaka, ada x?

  81. harga ticket dari butterworth ke puduraya brpa ek…tak sure baru nak try naik..

    plzz reply k..

  82. buat masa sekarang ni kami akan buat perkhidmatan yg terbaik untuk penumpang PMMSB… kami juga akan tambah laluan baru iaitu::
    SHAH ALAM-MELAKA-SHAH ALAM
    SHAH ALAM-KOTA BHARU-SHAH ALAM
    SHAH ALAM-TERENGGANU-SHAH ALAM
    SHAH ALAM-JOHOR BAHARU-SHAH ALAM…
    dgn bas dua tingkat yang eksklusif dan layanan kelas yang pertama..
    dengn visi “”MENYINARI PERJALANAN ANDA””
    SEMOGA ANDA BERPUAS HATI DENGAN PERKHITMATAN KAMI…TERIMA KASIH KERANA MENGGUNAKAN PANCARAN MATAHARI (M) SDN.BHD

  83. harga tiket dari b’wourth – kl rm32
    b’wourth – s.alam- rm36

  84. LALUAN BAHARU TELAH BEROPERASI:::::
    SHAH ALAM – KANGAR – KUALA PERLIS – SHAH ALAM…
    9:00AM & 10:15PM
    RM 50 / RM 55….
    SELAMAT MENCUBA…

  85. KAMI JUGA TELAH TAMBAH TRIP DARI 4 TRIP KE 9 TRIP SEHARI IAITU:
    S.ALAM – H.DUTA – ALOR STAR -JITRA -CHNGLOON – UUM SINTOK – KANAGAR – KUALA PERLIS
    9:00AM – BW-SP-AS-JTR-CLN-KGR-K.PLS
    11:00AM-BW-SP-AS-JITRA
    1:00PM- —-SDA—-
    3:00PM —–SDA—-
    5:00PM- —–SDA—-
    7:30PM—— SDA—-
    9:00PM—-AS-JITRA-CLOON-UUM SINTOK
    10:00PM—BW-SP-A.STAR-JITA-CLOON-UUM SINTOK (JUMAAT)
    10:15PM – CLOON – KANGAR – KUALA PERLIS
    10:30PM-BW-SP-ALOR STAR -JITRA-CLOON…
    BAS DUA TINGKAT FIRST CLASS….
    USING THE NEW BUS::
    KCU 8888
    KCX 8888
    KCY 8888
    KDB 8888
    KDL 8888
    KDM 8888
    KDN 8888
    BMA 8888
    BMB 8888
    BMC 8888


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,366 other followers

%d bloggers like this: