About

What is “Jom Naik Bas!”?

First and foremost, welcome to Jom Naik Bas!

“Jom Naik Bas!” is a bus infoblog, launched in October 2008. Conceptualized months prior to the launch, “Jom Naik Bas!” focuses on the public bus transportation in Singapore, as well as the cross-border/interstate bus express services in Singapore and Malaysia. Apart from topics covering descriptions on public buses in Singapore, “Jom Naik Bas!” also regularly features reviews on the various coach operators. “Jom Naik Bas!” recently included a page compiling the very latest in interstate services in both Singapore and Malaysia.

As a not-for-profit blog, “Jom Naik Bas!” is also keen to work with the coach operators to help promote and keeping the commuters abreast with any updates or developments affecting their services. “Jom Naik Bas!” aims to be a one-stop platform for commuters to seek information and also for the coach operators to keep in touch with the passengers.

Who is the owner?

“Jom Naik Bas!” is owned, and written exclusively by Ishak, a 27-year-old civil servant who currently resides in Singapore. What started out as just a simple hobby, has now turned into a passion for him to share with the rest of the world. He is an active member of the Singapore-based BusInfoHub (BIH) enthusiasts group, as well as the Malaysian-based Malaysian Bus and Truck Enthusiast (MBTE) group. He also enjoys socializing outside his circle of bus enthusiasts and cooking. Aviation and railway have also been a part of his hobby since young.

The Future of “Jom Naik Bas!”

Moving forward, “Jom Naik Bas!” will eventually be turned into a full-fledged website. Our frequent non-English speaking readers in Malaysia will be pleased to know that the Malay-version of “Jom Naik Bas!” is in the cards. Reviews of domestic interstate bus express services in Malaysia will also be included on “Jom Naik Bas!”, to reach out to more readers who are keen to know more on the services. Trip reports and reviews on bus services in Thailand and Indonesia are also planned on “Jom Naik Bas!”. Last but not least, “Jom Naik Bas!” will also cover more services from Singapore.

How do I contact the owner?

If you have any feedbacks or suggestions, queries or simply a word or two to the author, do send an email to admin@jomnaikbas.com.

Thank you for visiting “Jom Naik Bas!”.

Disclaimer:

All articles, photographs and other media published on this website are copyrights of the blog-owner, unless otherwise stated. No parts of any published articles may be used for any kind of purposes, commercial or non-commercial, without prior consent from the blog-owner.

All information posted are correct at the time of print, and to the best knowledge of the author. The published articles are for information purposes only. He will not be liable for any loss, damage, cost or expense, whatsoever, suffered or incurred by anyone, with regards to the use of any kind of information or data published in the articles.

For all other matters, please contact the blog-owner at admin@jomnaikbas.com .

Responses

  1. Salam

    Saya adalah editor untuk Majalah Jom Jalan @ Let’s Travel , majalah yang kami beri percuma untuk penumpang pengangkutan awam khasnya bas ekspres.

    Melihat kepada minat tuan kepada industri bas ekspres ini, kami ingin menjemput tuan sebagai penulis tamu untuk majalah Jom Jalan.

    Sila email saya maklumat perhubungan tuan untuk saya hubungi untuk perbincangan lanjut

    Harap dapat berbual dengan tuan.

    Terima kasih

    Shahizam Ibrahim
    http://www.TemanAnda.com

  2. Terima kasih di atas kesudian pihak Encik Shahizam.

    Saya juga telah melayari laman web yang diberikan namun tidak dapat mencari alamat email Encik Shahizam.

    Alamat email saya ialah superbus83@yahoo.com . Diharap Encik Shahizam dapat menghubungi saya melalui alamat email saya.

    Terima kasih sekali lagi.

    Ishak

  3. Hi good friend!

    I happened to chance upon this interesting blog about the various reviews of buses and I think the information here is quite varied, especially Malaysian buses.

    How shall I contact you so that I can send photos over for your reviews?

    Terima Kasih.

    Wei Shen

  4. Hi Wei Shen. You can contact me at superbus83@yahoo.com. Thanks for visiting!

    Cheers!

  5. hi bro Ishak,

    Saya telah membaca blog jom naik aeroline dan sangat tertarik dengan laporan itu.amat padat dan bernas idea sepanjang perjalanan ke singapura. Liputan en.ishak membantu orang awam untuk memilih bas yang selesa, lengkap dengan sistem soket dan sebagainya. Saya amat berbangga dengan rakan sekerja saya “Wan Hazry@Aben” telah melakukan kerja dengan bagus sekali dan ,terima kasih atas liputan en.Ishak. Harapan saya, semoga di masa akan datang en.ishak sentiasa berpuas hati dengan perjalanan bersama AEROLINE.” The Convenient Way To FLY” Dan kami sentiasa akan memberikan yang terbaik untuk keselesaan penumpang…

    Aeroline cabin crew : DAVID

  6. Thank you for reading the blog.

  7. hi… nama saya hepi, saya berasal dari Indonesia, bekerja di Kuala Lumpur. Sebelumnya saya pecinta kereta api dan bus malam (intercity night bus / bus antara bandar). disini saya juga menyenangi bus antara bandar Malaysia… bagai mana kalau dibuat komuniti pecinta bus express di malaysia. saya nak ikut!

  8. Hi hepi.

    Terdahulu, terima kasih kerana melawat blog Jom Naik Bas!

    Di Malaysia, sudah ada komuniti peminat bas yang ditubuhkan sejak beberapa tahun yang lalu. Jika anda berminat, bolehlah melayari laman forum Malaysian Bus and Truck Enthusiasts (MBTE). Linknya boleh didapati di sebelah kanan laman ini.

    Terima kasih sekali lagi!

  9. boley bg x alamat syarikat bus express cosmic…urgent (kaw utara )

  10. pejabat cosmic express berada d alor setar iaitu betul2 d belakang terminal bas henti-henti shahab perdana…

  11. cik amylia, untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh menghubungi Cosmic Angle Travel n Tours di Talian 03-92813770 atau 92813627. Pejabatnya terletak di Taman Pertama Cheras.

  12. saya juga merupakan peminat bas ekspres, utk pengetahuan saudara saya telah mencipta sebuah blog iaitu BEST naik bas! Di sini saya ingin meminta kebenaran dari saudara untuk menggunakan foto dr blog ini untuk dimuatkan kedalam blog saya. Saya juga ingin menjadikan blog Jom Naik Bas sebagai link kepada blog saya. Tujuan saya adalah agar kita sama2 dapat memberikn input kepada pengguna mengenai perkhidmatan bas… Diharapkn agar saudara menerima cadangan saya…

    Terima Kasih…

  13. Saudara nazz.

    Sila tujukan permintaan rasmi anda ke emel admin@jomnaikbas.com dengan segera. Akan kami hadapkan jawapan kami melalui emal anda itu. Sementara itu, kami meminta agar gambar-gambar yang telah ditayangkan di blog anda itu diturunkan kerana kami belum lagi membuat persetujuan untuk mengizinkan penggunaan gambar-gambar itu untuk blog anda. Terima kasih.

  14. saya nak gi genting dan kuala lumpur
    untok enam orang

  15. trus kan kemajuan

  16. bkn alamat nye ditaman petama ceras..

  17. assalamulaikum saudara ishak

    saya sekeluarga2 ord dewasa n 2 kanak2x berumur 2 n 8thn) akan ke ch dari kl
    pd bln jun ini.
    pada pendapat atau pengalaman cik ishaq, bas apa yg patut saya naik, yg
    selesa dan selamat
    apa yg saya tahu dari internet
    ada unititi express, kurnia bestari dan damai…
    adakah semua bas ini svip?
    terimakasih in advance

    salam

  18. wah, very nice info about our bus express services,

    keep it up bro, salamm

  19. hello plzzz,write anyone of ur staff hp no, u know y sometimes kita ada urgent ,so we need 2 call u or msg ya,ok now i need 2 know the price,saya biasa pergi sama kamu semua cuma udah lupa harga nya,ok make it short,dr spore 2 k-l

  20. Saya ingin tahu adakah Orange akan mengadakan makan angin ke HK pada bulan Nov atau Dec 2010 ini? Saya ingin sedikit maklumat dari anda tentang package & bayaran utk saorang dewasa, berapa hari & adakah lawatan ke Disney HK? Jika ada, berapa kah jumlah bayaran utk 3 org dewasa. Sila jawab soalan saya melalui email saya. Terima kasih.

  21. Salam…saya nak balik Tg Malim..since puduraya dah close for renovation…I nak ambil bas kat mana ya…? Pls help…nak balik sabtu ni..

  22. Hi Liza.

    Bas ke Tanjung Malim sekarang bertolak dari Terminal Hang Tuah. Sila klik link berikut untuk maklumatnya, http://www.jomnaikbas.com/terminal-bas-hang-tuah-begins-operations/.

  23. which company u recommend from kl to hatyai?our top priority is safe in terms of speed.
    what is the pros and cons between sri maju and golden coach?thanks…

  24. My friend will visit Malaysia soon. Is there a bus service from Melaka to KLCC airport and KLCC to Melaka. What is the bus schedule?

  25. Hi Kenny.

    I guess you meant KLIA or the LCCT?

    There are no direct bus services to KLIA. However, bus services to LCCT are provided by Transnasional. Departs Melaka Sentral Bus Terminal at 12.15am, 5am, 1pm and 3pm. More information online at http://www.lcct.com.my/transportation/bus-services/.

  26. Thank you for your support towards the launching of our new website. We had noticed that the link to our site has not been change yet at the “express bus operators/ online ticketing”. As we would like for all Jom Naik Bas fans to surf our site, we would be much appreciated if you could arrange for the site to be connected.
    Last but not least, PMMSB would like to welcome En. Ishak to travel with our fleet to feel the warmth of our services because “we will shine your journey”

  27. Hi Admin of Pancaran Matahari.

    We apologise that the link was not updated the soonest possible. Rest assured that we have rectified the link published. We would be glad to try Pancaran Matahari’s service and subsequently hope to put up our signature review on your service.

  28. PMMSB wishes a happy Hari Raya Iedul Fitri 1431H to the staff of Jom Naik Bas and to all Muslims over the world and hoping that this holiday bring us a lot of joy and happiness after completing the holy month of Ramadhan.
    Pancaran Matahari also wish a prosperous life and better understanding among us living in this world.
    ” Shining Your Journey ” from us at PMMSB.
    Thank you.

  29. Hi there,

    I would like to check if I need to go changi airport from JB , if i need to leave around 1pm at JB where should i wait for the bus to changi? what will be the bus schedule?

    Thank you.

    Regards,
    Christine

  30. nk tanya cosmic ekspres ad msuk seremban x dari kangar?

  31. Hi Ishak,

    I’m residing in singapore and could you kindly recommend me what coach goes to Hadyai Thailand?

    Comfortable Seats?
    Price?
    Stops area?
    Duration?

    Many Thanks
    Khairul

  32. Hi, Saya nak tahu adakah orange coach ade buat package 3 days 2 night ke genting, sunway lagoon dan KL?

  33. Salam Yan.

    Untuk maklumat lanjut mengenai pakej percutian yang disediakan Orange Coach & Travel, sila hubungi mereka di talian telefon 6547 4458 atau email admin@orangecoach.com.sg. Terima kasih.

  34. kenapa tak ada gambar @ info mengenai bas express di sabah n sarawak…semua info berkaitan ngan operator di semenanjung malaysia dan singapore…nak tau gak tentang operator bas express sabah,org ckp bas kat sana power2,sbb semua guna enjin scania berkuasa besar,jarang ada enjin brand jepun….klau ada 1@2 info operator yg yg terkenal disana pun cukup spt sairah express @ tung ma express….terima kasih

  35. assalamualikum.saya nak tanya kaunter tiket bas dari kuala lumpur-sabak bernam masih di bukit jalil lagi ke???

  36. nak tanya kaunter bas dari kl-sabak bernam masih dekat bukit jalil lagi ke??

  37. Ada ke tak bas express ke tg malim????

    Penting!!!!

  38. ada ke tak bas express dr georgetown ke tg malim,perak???

  39. info mengenai bus ekspres di malaysia

  40. Dear Bro,

    Is there any bus service from Seremban to Betong, Thailand and back?
    Please advice time and schedule and fare if possible.

    Thanks and Best Regards
    Ally

  41. I am doing an assignment related to express buses, i would like to know the information about the total number of express bus companies in malaysia, the name list of the express buses companies in malaysia, and which two companies can provide me a lot of information. if u can provide me some useful website, i will cherish in it. I hope that I can receive ur reply as soon as possible. I will appreciate for ur reply and helping. Thank You~~

  42. Dear Abang,

    A few years back, KBES used to operate 2 of its Vin Star bodied Nissan Diesel JA450S coaches from Singapore to Hat Yai. Bus numbers are JGV 2199 and JGV 3199. Does anybody know the whereabouts on these 2 coaches? I have tried asking the company, but to no avail. Any information as to the fate or whicn routes these coaches are now plying?

  43. Hello there, possible to consider fetching commuters to JB Jusco instead of just City Square where nothing much? We dont mind paying higher fare such as $4 instead of current $2.

    For your kind consideration please.

    Thank you & best regards
    Serene

  44. salam,
    nak tanya sikit…anak saya dari KAJANG nk balik asramadi MRSM pengkalan hulu,perak ataupun BALING,KEDAH…tolong beri jadualnya ,terima kasih

  45. ok,terima kasih.

  46. i planning go to sentosa resort world on 8/6/2011 or 9/6/2011, do u have direct coach to going there? may i know the time and price for 2 adult and 2 child?
    Where the place we waiting the coach? can i buy the 2 way ticket (go and return)?

  47. Hello,
    Is there any busses that goes from Melaka Sentral directly to Sentosa Island ? TQ

  48. Is there any busses that goes from Melaka Sentral directly to Sentosa Island ? Any reply ???? TQ

  49. Salam, i’m munirah here, may i get some information?

    My brother are syudying in Inspens International College, Kuala Selangor.

    The problem is he don’t know how and what bus should be taken. he is from Kluang, Johor. Same problem appears when he want to go back to Kluang from Kuala Selangor.

    Hope you can help.

    TQ

  50. salam.. saya patrick pelajar ump pekan,pahang… saya berasal dr terengganu.. saya dgan kawan2 bercadang utk menyewa sebuah bas daripada syarikat sp bumi untk mengambil kami daripada ump pekan ke terminal kuala terengganu pada cuti raya haji nanti… mcm mane untuk menyewa bas tersebut…?? tq

  51. salam seye ingin menyate kn rase tidak puas hati atas komitmen terhadap syarikat bus sp bumi, Hari sabtu 6-11-2011 jam 10 mlm perjalanan saye pade malam itu klang-dungun,bayang kn perjalanan ke dungun sekurang2nye 6 hingge 7 jam tapi pde mlm itu bus tersebut sgat laju tnpe menhirau kn penumpang lain.dan pade mlm itu juge bus tersebut dlm prjalan tnpe henti selame 5 jam perjalan, bayangkn,,,,,,, adekah ini servis terbaik dari syrikat bus terbut?saye harp pihak trbabit amik serius perkre ni,,,

  52. salam….. sebagai sbuah syrikat yg juga terbesar di pntai timur …. sp bumi x ptut biarkan pemandu berbuat sedemikian
    \

  53. salam..saya nak g port dikson,nk kna naik bas ape ye?

  54. i want a contect number of maju travels

  55. Excellent information! Thanks for all the reviews.

  56. Hi

    I heard that Transnasional and Nice Coaches are both shfiting to The Plaza Beach Road (behind ParkRoyal Hotel, beside Furniture Mall, near Nicoll Highway MRT Station) from their current addresses at McKenzie Road (Ref. 18 Jan 2011 blog post) and Lavender Street Carpark respectively. Changes take effect from 15 Dec 2011 onwards. Notice has been pasted on the current ticketing sites of both carriers. Confirmed with the ticket agents as well.

  57. Saudara Ishak,

    Mohon bantuan saudara bagi memberikan saya nama syarikat bas yang beroperasi bagi laluan Kuala Lumpur ke Hatyai,Phuket atau Bangkok.

    Adalah sukar bagi saya untuk membuka web syarikat satu persatu untuk mengatahui liputan perkhidmatan.Saya juga mencadangkan agar group perkhidmatan boleh di beri..misalnya laluan domestik,laluan antarabangsa utara atau antarabangsa selatan.

    Apapun tahniah kepada tuan atas usaha membuka laman ini yang saya rasa sangat banyak membantu.

    Terima kasih.

  58. Terima kasih di atas pertanyaan Tuan.

    Antara bas ekspres yang menyediakan perkhidmatan untuk laluan Kuala Lumpur-Hatyai adalah:

    – KKKL Express
    – Sri Maju Ekspres
    – Alisan Golden Coach
    – Konsortium Bas Ekspres Semenanjung (KBES)
    – Shira Coach

    Tiket sehala untuk orang dewasa berharga antara RM45 hingga RM65, bergantung kepada jenis bas dan waktu.

    Terima kasih.

  59. I wanna ask whether your company have bus renting? I wanna rent a bus from KL to Merang during June holiday. Can u reply me as soon as possible?

  60. brape harga tiket dari muar ke singapura?

  61. wat time is the bus from seremban to muar??

  62. Mohon bantuan Admin utk memaklumkan kpd pemilik bas express Cosmic Mesra Rakyat utk memantau pemandu bas yg memandu melebihi hadlaju di lebuhraya Plus. Insiden terkini ialah pada 7Feb 2012, menghala ke KL sebelum sampai ke Hentian Sebelah Simpang Pulai anggaran jam 2:20 ptg.

  63. Hi, saya terjumpa website ini semasa ingin mencari info express bas ke tg karang dari Kuala Lumpur.

    Kami operator bas AIRPORT COACH untuk perkhidmatan dari KL Sentral ke KLIA.Besar harapan kami kalau pihak tuan dapat menyiarkan info mengenai kami dihalaman blog anda.

    Terima Kasih

    zalifah

  64. I am looking for a bus from Singapore to Jerteh/Kuala Besut for the Perhentians.

    I understand that the Transnasional bus from Singapore to Kota Bharu is now cancelled.

    Is there any other company serving the same route?

    Thank you

  65. saya ingin meminta tolong kepada sesiapa yang berkenaan..saya tertinggal beg pakaian saya didalam bas dan mahu mendapatkan balik beg tersebut..
    maklumat:
    -tiket dibeli di kaunter super nice/konsortium, terminal 1,seremban
    -bas eramesra dari seremban ke penang
    -tarikh perjalanan 24/5 pada jam 10.30 malam
    -beg berwaran hitam/biru
    *saya dah contact beberapa penjual tket kaunter bas di seremban, tetapi semuanya hampeh dan tidak mahu menolong langsung.saya sungguh kecewa dengan sikap pihak pengurusan tiket super nice/konsortium..

    bgi sesiapa yg tahu dimana beg saya sila call/ message 013-6021156
    segala kerjasama amatlah saya hargai..

  66. Hi…
    Saya nak minta bantuan dari KL nak ke Sunway Lagoon nak naik bas apa ya.Kat mana nak naik bas dan harga tiket berapa.
    Thanks

  67. assalamualaikum..saya nak tanye…tiket bas dari seremban ke batu pahat ada lagi x????

  68. saya dari kangar nak ke tanjung malim ,kalau bole nak naik bas pagi ,ada tak

  69. sangat berinformasi utk peminat² trak dan bas di Malaysia…

  70. 1.To Putrajaya from Golden Triangle how much is the bus tkt ? cuz I need to be in Putrajaya at around 11:30.

    2.To Golden Triangle from Putrajaya how much if I finished event at 01:30am?

    3.What time is the bus operating hours?

  71. Dear Jomnaikbas,

    I am interested to charter a bus in February 2013, for a KUL-BKK-KUL trip.

    Preferably a 32 bus seater.

    Out on Thursday, say 1800 hrs.
    Back in KL, Monday, say 1800 hrs.

    Any offers, please email me at hamdi.abdullah at gmail.com

  72. salam,saya berminat untuk membuka syarikat bas express,boleh terang kan tak,prosuder-prosuder sebelom nk buka syarikat

  73. anak saya beli tiket ekspres kesatuan Dungun – KL 10.15 pagi ini. tunggu sampe 11.00 bas tak sampai lagi. bila tanya kat kaunter penjaga kaunter kata ‘kamu ni tak biasa naik bas, tak tahu tunggu ke? kalau tak puas hati tukar tiketmu aku bayar duit balik. sibiadap yang dilahirkan siapa ni?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 70 other followers

%d bloggers like this: